Fidel Castro újra nyilvánosan mutatkozik

fidel-castro-speec_3144280c.jpg                                                           fotó: telegraph.co.uk

A kubai forradalmár az elmúlt nyolc hónapban alig lépett a nyilvánosság elé, ezúttal is sógornője, a néhai Vilma Espín születésnapjának tiszteletére tette - adja hírül az orosz Sputnik.

Fidel Castro ez alkalommal ellátogatott egy, a nevét viselő havanai iskolába. Köztudott, hogy a 89 éves, egykori kubai elnök eddig kizárólag fővárosi otthonában fogadta a politikai vezetőket, és legutóbb tavaly nyáron lépett a nyilvánosság elé. 

Castro márciusban a Granma napilapnak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy Kubának semmi szüksége az Egyesült Államok ajándékaira. Megjegyzéseit azután tette, hogy Barack Obama háromnapos kubai látogatásra szánta rá magát, amire amerikai elnök 1928 óta nem vállalkozott. Castro erősen kifogásolta Obama azon javaslatait, miszerint borítsanak fátylat a múltra, és tekintsenek a jövő felé.

Obama már 2014 decemberében bejelentette, hogy az Egyesült Államok több mint 50 évig tartó ellenségeskedés után békét akar kötni Kubával, és nyomban hozzálátnak ennek megvalósításához.

Az egykori kubai elnök 2008-ban mondott le tisztségéről, egy komoly betegség következtében. A helyére öccse, Raúl Castro került, aki aztán feleségül vette Vilma Espínt.

Fidel Castro idén augusztusban tölti be 90-ik életévét.

Forrás: http://sputniknews.com/latam/20160408/1037672812/castro-makes-public-appearance.html

H. Dóra