Forradalmi megoldás a mellrák ellen

cancer-mamar-i.jpg

(Kép forrása: www.sutra.ba)

Forradalmasíthatja a jövőben a mellrák elleni küzdelmet a Brit Rákkutató Intézet legújabb vizsgálata. Egészséges táplálkozás a rák megelőzéséért.

Gyógyszerrel kezelhető a melldaganat – állítják brit orvosok, akik 257 páciens részvételével tesztelték a kezelést. A laboratóriumi vizsgálatok szerint, az új rákellenes terápia mindössze 11 nap alatt képes elpusztítani a daganatokat.

Azt kutatták, hogy a gyógyszerek hogyan befolyásolják a mellrákot abban az időszakban, amely a diagnózis és a műtét között telik el. A teszteket olyan pácienseken végezték, akiknek 1-3 centiméteres volt a tumora.

A Manchesteri Egyetem kutatóinak vizsgálatából kiderült, hogy egy-két gyógyszerből álló kombináció zsugorítja, sőt egyes esetekben meg is szünteti a melldaganatot. Az orvosok azt mondták, hogy nem egyértelmű, hogy működik a mechanizmus, de gyógyszerek gátolják a rákos sejtek elterjedését, megállítják osztódásukat, és esetenként meg is ölik őket.

Kevesebb, mint 2 hét kezelés alatt az esetek 11 százalékában teljesen eltűnt, 17 százaléknál pedig 5 milliméternél kisebbre zsugorodott a daganat. A kutatásról angolul bővebben itt. Románul pedig itt.

13598.jpg

Romániában évente 4000 nő hal meg méhnyakrák és mellrák miatt

(Kép forrása:www.betegszoba.hu)

Kit fenyeget az emlőrák?

Az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő leggyakrabban.

A mell önvizsgálata nagyon fontos

A hónalj mélyedésénél kezdje, és haladjon lefelé az emlő irányába. Összezárt ujjai egész alsó felületét használja a tapintáshoz, ne csak az ujjbegyeket. Ujjait körkörösen mozgatva egy spirál mellett haladjon! Gyengén, de határozottan, tapintson ki bármilyen csomót, vagy tömörültet. Először jó nagy körben vizsgálja meg az emlőt, vigyázva arra, hogy ne hagyjon ki egyetlen területet sem.

timthumb.jpg

A helyes önvizsgálat

(Kép forrása: www.greefle.com)

Rossz előjelek

  • ha csomó tapintható a mellben
  • ha a mell alakja torzul, zsugorodik
  • ha a mellbimbó vagy az emlő bőre behúzottá válik
  • ha az emlő bőrén olyan seb jelenik meg, amelynek nem tudja az okát, s nem gyógyul
  • ha az emlő véresen váladékozik
  • ha az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadttá válik, viszket
  • ha a hónalj környékén nagyobb vagy több kisebb csomó tapintható

 

mellbimbo_elvaltozas.jpg

Gyanú esetén a választható legrosszabb taktika: a halogatás

(Kép forrása: www.femina.hu)

Gyógyulási esélyek

A leghatékonyabb kezelés mellett a mellrákkal diagnosztizált betegek teljes gyógyulásának valószínűsége átlagosan 60-70 százalékos. A gyógyulás esélye abban az esetben, ha a rákot idejében felismerték, s eltávolították, a 95 százalékot is elérheti. Minden attól függ, hogy a diagnosztizálás idején mekkora a daganat, az melyik szövettani típusba sorolható, a környező nyirokcsomókban alakult-e már ki áttét, s a tumorsejtek átterjedtek-e már más szervekbe is. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a mammográfiai szűrések fontosságát: a korai felismerés akár életeket menthet!

kep_alma.jpg

(Kép forrása: www.liquidlunch.hu)

Ételek a mellrák ellen

  • A különböző piros zöldségek és gyümölcsök: alma, vöröskáposzta, vörös szőlő, vöröshagyma, paradicsom fogyasztása segíthet a daganat kialakulásának megelőzésében.
  • Sötétzöld leveles zöldségek: spenót, sóska, csalán fontos ételnek számítanak a rákmegelőzésben.
  • A kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli, szója – a bennük található ásványi anyagok csökkentik két olyan fehérje termelődését, melyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a mell- és petefészekrákot okozó sejtek terjedéséhez.
  • A mediterrán konyha alapjául szolgáló olívaolaj alapanyaga, az oleinsav ugyancsak jótékony hatású.
  • A zöld tea különösen hatékony a sejtek környezeti ártalom ellen való védelmében, ám a kívánt hatás eléréséhez legalább napi 4 csésze zöld tea fogyasztása ajánlott.
  • A diófélék sikeresen felveszik a harcot a gyulladások ellen.
  • Babfélék: kalciumban, B-vitaminokban és fehérjében gazdagok, ezért nagyon egészségesek és a rákos sejtek is nehezebben alakulnak ki.
  • A fokhagyma elpusztítja a rákos sejteket; hússal együtt megkészítve, csökkenti az abban rejlő rákkeltő kémiai anyagok mellékhatásait.
  • Bogyósok: az áfonya, szeder, málna, eper, csipkebogyó mind változatos forrásai a rákellenes táplálkozásnak. A legújabb kutatások szerint a feketeáfonya különösen jelentős szerepet játszik a mellrák megelőzésében.
  • Gabonafélék: fontos, hogy ezeket teljes kiőrlésű formában fogyasszuk. Napi 90 gramm teljes kiőrlésű gabona jelentősen csökkenti a daganatok kockázatát.

 

 További tippek: itt, itt, itt és itt.

Gedő Dalma-Orsolya