Március 8-án harcolunk!

foto_3a_facebook_2ffeminism_romania_572399.jpg

Forrás: Facebook/Feminism Romania

Egy művészi cselekedet, amely a romániai és külföldi feminista mozgalmakat idézte fel, lezajlott kedden, március 8-án, Bukarestbe, a Nemzetközi Nőnap alkalmával.

A eseményt Veda Popovici, feminista művésznő szervezte. A performance „Március 8-án harcolunk!” név alatt zajlott le, és része a „Fekete négyzet átírta művészettörténet” projektnek.

A mozgalom célja az volt, hogy felidézze a március 8-i dátum valós jelentőségét: méltóság, erő és szolidaritás által inspirálják az érdeklődőket. A résztvevő művésznők és aktivisták különböző művészettörténetben és kultúrában megjelent nő helyzetét mutatták be: a szabad, a munkás, a hívő, az anya.

 

1914 óta március 8. a Nemzetközi Nőnap világszerte, létrehozói szándéka pedig az az egyszerű, de mégis történelmet alakító nap, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. Abban a periódusban számos női szervezet egész Európából vonult az utcákra, sztrájkokat és nyilvános akciókat szervezve, a nők egyenjogúságát követelve a társadalomban.

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/lupta-miscarilor-feministe--sarbatorita--marti--printr-un-performance-artistic-409312

 

Bukaresthez hasonlóan, Kolozsváron is szerveztek felvonulást, melyet az LMA Collective szervezett és amelyen részt vett több kolozsvári feminista és támogató szervezet.

Forrás: Facebook/Revendică 8 martie! Revendică-ți spațiul!

Tóth Evelyn