Felháborodást vált ki a dohányzás elleni törvény

images.jpg

forrás: www.scvymca.org

A kormány által elfogadott új törvény miatt, nem csak a dohányzó emberek tiltakoznak, de számos klubtulajdonos is, akiket vendégeik károsítottak meg.

A március 17.-én életbe lépett törvény tiltja a kávézókban, klubhelységekben, de még az irodák és a játszóterek, vagy buszmegállók közelében való dohányzást is. A legújabb tervek szerint hamarosan új módosítás születik majd, amely megkönnyítheti a dohányosok dolgát, és amely következtében nemcsak az utcákon, vagy otthonaikban cigarettázhatnak.

A román emberek többsége nem örült az új törvénynek, hiszen a dohányosokat kirekesztették, a klubok és vendéglátó ipari egységek forgalma pedig csökkent. A törvény miatt a szórakozóhelyek egyfajta megoldást kellett találjanak, így nagyon sok helyen megengedték a vendégeknek, hogy szabadon ki-be járkálhassanak a dohányzás végett.

Az elmúlt időszakban számos klubtulajdonost károsítottak meg- számolt be a Mediafax. Mint kiderült, sok vendég távozik a klubokból fizetés nélkül, arra hivatkozva, hogy kimennek dohányozni, így elhagyják a helységet, majd nem térnek vissza.  Az érintett személyek szerint, ez nem történhetett volna meg, ha a román kormány nem vezeti be az új dohányzás elleni törvényt.

Számos embert kérdeztek meg véletlenszerűen arról, hogy mi a véleménye az új döntésről, ám a válaszok szinte megegyeztek. A megkérdezettek nagy része elmondta, hogy egyetért avval, hogy kell egyfajta korlátozás, amely tekintettel van úgy a nemdohányzók, mint a dohányzókra, de diszkriminálásnak tartják a jelenlegi döntést, miszerint a cigarettázók kint álljanak az utcán akár a -20 fokos hidegben is.   

A válaszadók szerint a legjobb megoldás az volna, ha a vendéglátó ipari egységeket felosztanák, és jól elkülönítenék a dohányzókat a nemdohányzóktól. Így mind a két fél elégedett lehetne, hiszen csak azok ülnének a füstben, akik amúgy is cigarettáznak, és nekik sem kellene az utcákon ácsorogni esténként.  

A probléma úgy tűnik hamarosan megoldásra kerül, hiszen a román szenátus már elkészítette a törvénymódosítást, amely enyhítene az előzőleg hatályba lépett feltételeken. Eszerint a módosítás alapján, zárt helységekben is lehetne cigarettázni, avval a feltétellel, hogy ezek jól kialakított, teljesen izolált termek lennének.

Ha a módosítást elfogadják, a cigarettázók jelentősen megkönnyebbülhetnek, hiszen nem kell az utcán ácsorogniuk, és a nemdohányzók is fellélegezhetnek, hiszen nem lesz több zavaró cigarettafüst.

Forrás: www.mediafax.ro