Francia akrobaták produkciójával és "6,9 Richter skálá"-s filmrengéssel kezdődött a TIFF Kolozsváron

Izgalmas szabadtéri gálával vette kezdetét Románia legnagyobb filmfesztiválja péntek este. Francia akrobaták a magasban és a 6,9 a Richter skálán című film világpremierével indították a 15. TIFF filmmaratont Kolozsvár főterén.

afis-web-deschidere_landscape.jpg

(www.tiff.ro)

A francia Transe Express művészcsapat zenés-akrobatikus mutatványaival startolt a már hagyománnyá vált erdélyi filmfesztivál. Az egyenruhás tisztek 45 méter magasban doboltak, ahova egy daru segítségével jutottak fel, közvetíti a Mediafax tudósítója.

1img_4391.jpg

(www.napocanews.ro)

Tudor Giurgiu, a TIFF elnöke, a megnyitón elmondta, hogy a fesztivál az európai filmművészet középpontjában helyezkedik el. 

"A 15. TIFF-en rekordszámú meghívottal büszkélkedhetünk, több mint 12,000-en érkeztek külöböző országokból. Az európai mozivilág középpontjában vagyunk. Meghívom Önöket a TIFF filmes vetítéseire, összesen 216 nagyjátékfilmmel és 32 rövidfilmmel készültünk, amelyeket a világ különböző pontjairól válogattunk össze. A TIFF a közönségnek szól, reméljük, hogy a jövőben is sikerül olyan eseményeket szerveznünk, amelyek napirendre helyezik Romániát és Kolozsvárt", mondta el a fesztivál elnöke.

A ceremónián szinte 3000 ember vett részt, köztük Dumitru Prunariu asztronauta, Andreea Esca műsorvezető és Cornel Ilie a "Vunk" együttes csapattagja. Az estet Nae Caranfil 6,9 a Richter skálán című román vígjátékának világpremierével zárták.

A filmet egy óriási képernyőre vetítették ki a főtéren.

gala-de-deschidere-810x540.jpg

(www.blog.tiff.ro)

A TIFF-re beválogatott filmeket május 7. és június 5. között lehet megtekinteni Kolozsváron. Az esemény szervezéséért a Román Film Népszerűsítéséért Egyesületnek és az Erdélyi Filmfesztivál Egyesületnek mondhatunk köszönetet. Továbbá a Művelődési Minisztérium, az Országos Filmművészeti Intézet, Kolozsvár polgármesteri hivatala, a Román Kulturális Intézet, a Kolozsvár Megyei Közgyűlés, valamint a Kreatív Európa Program is támogatta a fesztivál 15. kiadásának kivitelezését. A részletes programot itt tekinthetik meg a filmzabálók. 

gala-de-deschidere-tiff-2016-i125894.jpg

(www.vinsieu.ro)

Forrás: http://www.mediafax.ro/cultura-media/acrobatii-la-45-de-metri-inaltime-la-deschiderea-tiff-foto-15386672

Prózsa Lilla Zsuzsanna