Alkotópalánták made in Erdély

Communitas Ösztöndíjgála Kolozsváron

Markó Béla a demokrácia rombolását követően Bukarestből, Horváth Anna pedig a polgármesteri hivatalból érkezett. De tegnap nem ők voltak a sztárok, hanem az öltönyben vagy éppen tarka-barka ruhában megjelenő művészpalánták és a még náluknál is színesebb performanszok.

dsc_3353.JPG

Évente 42 ösztöndíjat ajánl fel az RMDSz az irodalom, a képzőművészet és fotográfia, a zeneművészet, valamint a film és televízió területén aktívan tevékenykedő alkotók számára. Annyi kikötéssel, hogy harmincöt év alatti és erdélyi művész legyen az illető. Az ösztöndíj egy évre szól és havi 790 lejt jelent. 2008 óta minden évben egyre többen kapnak esélyt az elnyerésére. Az idei nyertesek listája itt tekinthető meg. 

dsc_3434_1.JPG

 Művészek és művészcsodálók hada.

dsc_3355.JPG

Az est házigazdája Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze volt. 

Mivel Markó Béla, az Alkotói Ösztöndíjbizottság elnöke késett, Toró Árpád előadásával kezdődött a gála. Ő tavaly zeneművészet kategóriában díjazott ösztöndíjas. 

dsc_3365.JPG

Időközben Markó Béla is megérkezett, és rögtön beszéde elején elnézést kért: Elnézést, Bukarestből érkeztem, ahol épp a demokráciát rombolták. 


dsc_3368.JPG

Ezt követte Horváth-Előd Benjámin, aki Testamentum beat-mollban című versét adta elő. Mindenképpen újító műfajnak lehettünk fültanúi.  

 Az idei ösztöndíjasok szimbolikus díjazását az előadások közé ékelték be. 

 dsc_3384.JPG

Serestély Zalán, tavalyi irodalmi ösztöndíjas nekemazénanyám című versét Imecs-Magdó Levente, a Váróterem Projekt tagja olvasta fel.

 dsc_3391.JPG

Marosán Csaba, színházművészet kategória nyertese is készült egy rövid előadással. 

 dsc_3405_1.JPG

Reppelgetünk apámmal című alkotását valóban reppelgetve adta elő Visky Zsolt. 

Az est végén pedig további öt 2015-ös zeneművészeti alkotópalánta mutatta be tehetségét: 


dsc_3411.JPG

a Harmadik zenekar,  

dsc_3439.JPG

valamint Bagossy Norbert, akit a fiatalság már javában ismer a különböző erdélyi fesztiváloknak köszönhetően. 

Ahhoz, hogy a gálán bordó díjat vehessenek át, és ezáltal egy évi támogatást nyerjenek, a pályázóknak az erdélyi magyar kultúrához kapcsolodó éves alkotói tervezetet vagy előadói elképzelést kellett benyújtaniuk. 

Elcsíptünk egy friss ösztöndíjast, aki hajlandó volt megmutatni mit is rejt a bordó dobozka. Büszkén bontogatta jól megérdemelt oklevelét. 

 

Prózsa Lilla Zsuzsanna