Dobpergés: kezdődik a TIFF

Szó szoros értelemben is dobszóra startolt a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) péntek este Kolozsvár főterén.

A fesztiválnyitó ünnepségen a Transe Express nevű francia akrobataegyüttes dobjátékkal keltette fel a közönség figyelmét, majd 45 méteres magasságba emelkedve, akrobatamutatványokkal kápráztatta el a nőzőket.

dsc_0058-600x398.jpg

A francia együttes pénteken a bonchidai Bánffy-kastélyban pirotechnikai showt tart.

Kép forrása: clujcultural.ro

A produkciót követően Tudor Giurgiu fesztiváligazgató köszöntötte a jelenlevőket, és örömmel jelentette be, hogy idén Kolozsvár Európa filmes központjává vált a fesztivál időszakára, tehát május 27. és június 5. között.

„A TIFF 15. kiadására rekordszámú, több mint 1200 meghívott érkezett, 216 filmmel és 32 rövid alkotással készültünk. Meghívom önöket ezekre a filmekre, mert a TIFF nem a meghívottaknak szól, hanem a közönségnek. Remélem, hogy továbbra is szervezhetünk olyan rendezvényeket, amelyek által az emberek beszélnek Romániáról és Kolozsvárról.” – mondta a fesztiváligazgató.

cikkek_64628.jpg

Tudor Giurgiu a fesztiválnyitó ünnepségen

Kép forrása: transindex.ro

A megnyitón közel 3000 ezer ember vett részt, köztük Dumitru Prunariu, az első román asztronauta, Andreea Esca televíziós személyiség, Cornel Ilie, a Vunk együttes frontembere.

Az ünnepség a „6.9 a Richter-skálán” című film premierjének vetítésével zárult. A Nae Caranfil rendezésében készült alkotást – 6,9 pe scara Richter – most mutatták be először a világon.

A fesztivál programját a hivatalos oldalukon vagy az Aperitiff online és nyomtatott kiadványukban lehet követni. 

Bede Laura