Ennyi ember még sosem volt a TIFF-en

Pénteken kezdődött meg a 15. TIFF, Románia legnagyobb filmfesztiválja Kolozsváron, a Mátyás téren, magaslatos akrobatamutatványokkal. Az erőmutatványt egy francia csapatnak köszönhettük, őket pedig a “6,9 pe scara Richter” nevű, Nae Caranfil által rendezett világpremier követte.

p-20160527-214043.jpg

A 15. alkalommal megrendezett TIFF-en rekordot döntöttünk meghívottak szempontjából, több mint 1200 közülük más országból jött. Ez kimondottan a közönségnek szánt fesztivál, remélhetőleg ezentúl is sikerül olyan eseményeket szerveznünk, amelyek Romániát és Kolozsvárt híressé teszik – vallotta be Tudor Giurgiu, a TIFF elnöke a megnyitón. Azt is hozzátette, hogy a kolozsvári filmfesztivál Európa szinten az élen áll.

Az ünnepségen közel háromezer ember szerepelt, köztük Dumitru Prunariu asztronauta, Andreea Esca műsorvezető, valamint Cornel Ilie a román Vunk együttesből. A Mátyás téren zárult a ceremónia úgy, hogy a jelenlevők óriási képernyőn nézhették meg előpremierben a “6,9 pe scara Richter”, Nae Caranfil által rendezett filmet.

A TIFF-et május 27 – június 5 között szervezi az Egyesület a román film népszerűsítéséért és az Erdélyi Filmfesztivál Egyesület, a Művelődési Minisztérium, az Országos Filmművészeti Intézet, Kolozsvár polgármesteri hivatala, a Román Kulturális Intézet, a Kolozsvár Megyei Közgyűlés és a Kreatív Európa Iroda támogatásával.

Zilahi Ágnes-Réka