Meghalt a Beatles producere

George Martin nélkül aligha ismerhette volna meg a világ a Beatles együttest, amelyet azután karolta fel a bandát, hogy minden brit lemezkiadó cég visszautasította őket.

Kedden hunyt el, 90 éves korában, írja a New York Times. Adam Sharp, a CA Management alapítója, amely cég egyben George Martint képviselte, e-mailben közölte, hogy a zeneszerző/producer békésen eltávozott. A továbbiakban nem kívánta kommentálni a körülményeket.

A producer a második világháború alatt a brit haditengerészet légiflottájánál szolgált, onnan szerelt le 1947-ben. Zenét kezdett tanulni, majd zongoristaként és oboásként dolgozott. És mielőtt találkozott volna a Beatles-el szimfóniákat és jazz albumokat adott ki, így nem meglepő, hogy az ő hatására alkalmaztak a zenészek szimfonikus hangszerelést. 1962 és 1970 között az ő közreműködésével lett a Beatles gazdagabb 13 albummal és 22 slágerrel. Ez több, mint 10 órányi zenét jelent, amely egyben forradalmasította a pop világát. Az együttes feloszlása után sem hagyta abba munkásságát, tovább egyengette a szóló karrierre vágyó zenészek útját. Nem hiába nevezték az "ötödik beatle"-nek. 

Zeneszerzőként is tevékenykedett, ugyanis ő írta a Sárga tengeralattjáró c. Beatle- és az Élni és élni hagyni c. James Bond-film zenéjét is. A zeneiparban tett szolgálataiért lovaggá ütötték.10martin-web-master675.jpg

 Balról: Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, George Martin és John Lennon 1963-ban, egy évvel azután, hogy aláírták a szerződést. Michael Ochs Archives, via Getty Images

Keresztes Bea