Bocsánat, hízni akarok!

Ma már szinte megkövezik az embert, ha azt mondja: „Bármennyit eszek, képtelen vagyok meghízni.” Hogy mi vaaan? Mi évek óta kínlódunk lefogyni, neked meg az a bajod, hogy nem hízol? Igen. Ilyen gondok is vannak. A társadalom annyira elfogadhatóvá tette azt, hogy egy nőnek kötelessége lefogyni, hogy ezek már utálják az olyant, akinek a kilók megszerzésének nehézsségével van baja. Azoknak szól ez a cikk, akiket soha nem kövéreztek le, soha nem kellett a szájuktól meghúzniuk a finom csokit, és soha nem kellett amiatt szégyellniük magukat, hogy abban a bizonyos fürdőruhában milyen nagy a hasuk. Azoknak szól, akiknek az iskolástáskája nehezebb volt első osztályban, mint ők maguk, a csokit direkt azért ették, hogy ne hallják többé azt, hogy „Istenem, milyen vékony kezed van, ekkora az ötéves öcsémé is!”, és a fürdőruhában a csontjaikat szégyellték, nem pedig a lelógó hasukat.

Ezek mögött komoly egészségi problémákról is szó lehet, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy érdemes orvoshoz menni, aki majd felállítja a diagnózist, és olyan étrendet alakít ki, aminek segítségével könnyebb lesz a hízás.

12 tipp a soványaknak

 

  1. Fontos, hogy mindig jó étvággyal fogyaszd el az ételt. Az étkezést erőltetni nem szabad, mert úgy nem hasznosulnak megfelelően a tápanyagok.
  2. Figyelj szervezeted üzeneteire, tegyed fel magadban a kérdést: "mit ennék a legszívesebben?" és eszerint cselekedj.
  3. Adj az evésnek élvezetet, analizáld az ízeket.
  4. Figyelj az étkezésedre, ha nem találsz élelmet a hűtőben, akkor ne hagyd annyiban a dolgot.
  5. Étkezz változatosan (ne mindig szendvicset egyél, hanem egyik nap főzeléket, másik nap rizses húst, stb.)
  6. Reggelire kakaót és friss péksüteményt fogyassz.
  7. Mindennap igyál meg egy pohár joghurtot, egyél egy kevés sajtot.
  8. Mindig legyen a táskádban "diákcsemege" (mazsola-mandula-kesúdió-mogyoró mix), nagyon fontos, hogy legalább napi 50 g elfogyjon belőle!
  9. Mindennap fogyassz el legalább 25 dkg gyümölcsöt (lehet leves is) és 25 dkg zöldséget (lehet főzelék is).
  10. Inkább többször egyél kis adagokat, mintsem egyszer-kétszer sokat. Ne hagyd, hogy több mint három óra teljen el anélkül, hogy ettél volna valamit.
  11. Lefekvés előtt fél órával igyál egy pohár kakaót vagy tejet (hormontermelődésnek, belső hő fokozásnak kedvez).
  12. Ne felejtsd el a rendszeres testmozgást!

(www.hazipatika.com)

Zilahi Ágnes-Réka