„Csak ennyi volt? Lehetne még egy dalt?”

No azért nem mindenből örültünk a ráadásnak

p1030474.JPG

Ritmizált bohó-líra, kultúrbörze és Ady-versre elalvó csecsemő  – kóstoló az idei magyar könyvhétről. 

„Gyere babám, dédelgess, nincs ma este BL-meccs”így vallott szerelmet feleségének Varró Dániel költő. Legalábbis Valentin-nap alkalmából című versében, bár azt elismerte, hogy a hitvesi lírájára még bőven ráfér a csiszolgatás. Péntek délben a József Attila-díjas poéta verseire derültek a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét érdeklődői. Rég láttunk utoljára ilyen életteli szerzői felolvasást. 

p1030450.JPG

„Mai svéd líra, klasszikus angol, Petőfi puffan, a padlón landol” – Varró Dániel felolvas

Varró Dániel korábban, örök szerelmes révén mindig románcokról dalolt, mostanában azonban leginkább a gyerekei ihletik humorterhes alkotásait. Ha már róla, kistestvérként kevés családi emléket örökítettek meg családtagjai, ő kipótolja mindezt a saját gyerekei esetében, csak digitális helyett rímkép formájában. No persze nem minden emléket önt versbe, van, amit csak elmesél, ahogy Jancsi fia esetét is a népdalköltészettel: „Erdő mellett nem jó lakni, mert sok fát kell mosogatni”. 

p1030452.JPG

Ha Varró, akkor hétköznapok szülte, eredeti humor

Igaz, akad olyan kritikus, aki szerint gyerekesen esetlenek a versei, vagy a költő maga a posztinfantilizmus előfutára, de ki ne tudna elereszteni két-három őszinte vigyort, amikor rímbe szedve hallja, hogyan gyűlt meg Varró baja a tépőzáras babasapkával és az ufós body patentjával.  

 

Kiderült, a verseknek úgy általában különlegesen hatásos gyakorlati haszna van a gyereknevelésben: a poéta néhány hónapos bömbölő kisfia ugyanis édesapja Ady-szavalatára nyugodott meg. S mivel a Nyugat-nemzedék nagyjának költeményei nem a legkisebbek súlycsoportjára vannak szabva, a szerző elkezdett így gyerekverseket és altató-mondókákat írni. A siker immár bizonyított: a két széksornyi apró-közönség ugyanis kívülről fújta az összepisilt Mitsubishi rigmusát. 

p1030455.JPG

A költő műveit kívülről fújják a gyerekek

De kudarcról is nyíltan beszélt a költő: ismert már olyan érettségiző diákot, aki megfenyegette, hogy ha a Varró vers elemzése miatt nem sikerül a magyar vizsgája, megkeresi és kiheréli a poétát.  

A gitár-húron is pendülő lírai poénok ritmusát Molnár György, az Eszterlánc mesezenekar egyik tagja diktálta, aki az esemény végén nehezen birkózott meg a színpad elhagyásával: „Ennyi volt? Megyünk? Lehetne még egy dalt?” Hát persze, hogy lehetett.

 

A Fogoly utca már kora délután megtelt könyvmolyokkal és régiség-gyűjtőkkel. Harry Pottertől kezdődően Dan Brownon és Joó Sándoron át Máraiig minden ízlést kényeztettek, egészen addig, amíg a jámbor nézelődő a borító hátlapjára nem fordította a könyvet. Az árak ugyanis nem egyszer a könyvesboltok megszokott címkéinek dupláját mutatták.

p1030476.JPG

Péntek este végül serdülő lányok Bye-olódtak Alex és a Slepp koncertjén. A recsegősen száraz poénok ellenére néha még jó is volt az egykori Euróvíziós, amikor sikerült kitalálnia a disszonáns hangok erdejéből. 

p1030524.JPG

Ha a közönség teljesen nem is, de ByeAlex a zene révületébe esett

További képekért a könyvhét második napjáról, kattints a galériákra!

 

Kádár Hanga