Dallamokba varrtunk verssorokat Danival

Verses-zenés beszélgetés a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Varró Dániel megírta, Molnár György megzenésítette, három generáció pedig dúdolgatta a költő verseit a Fogoly utcában. Az, aki elsőszülött gyerekét is Ady verssel nyugtatta meg a szülőszoba előtt, vidáman mesélt magánéletéről és verseinek kulisszatitkairól. 

Szerelemről, aztán házasságról és természetesen gyerekekről is halhatott, illetve énekelhetett közönség. A tűző napsütésben kupacban üldögéltek az apróbbak és szétszórva néhány anyuka és nagymama is mosolyogva hallgatta a Magyarországról érkezett bozótoshajú, bohókás költőt. 

varrodani.jpg

 (a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala)

Mint megtudtuk, Varró Dani számára gyerekei sokkal eredményesebb inspirációforrásnak számítanak, mint például felesége, aki számára csak nagyon kevés és rövid sort sikerült szentelnie alkotásaiból: 

"Gyere babám dédelgess, Nincs ma este BL meccs." (Negyvenes férfi szerelmi szózata szíve hölgyéhez című hitvesi líra)

varro.jpg

 (a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala) 

A kisebbek és nagyobbak egyaránt értékelték Dani poénos rímeit: a gyerekek kedvence a rímekbe szedett autós találoskérdések voltak (a Dacia-s kapta a leghangosabb nevetéseket), a felnőttek pedig főként a beszélgetés elején elhangzó pajzán szerelmes verseken nevettek fel önfeledten. 

konykombo.jpg

 (a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala) 

Az altatómondókákon és csücsőrítő egyhangon mondogatható versikéken kívül, megtudtuk, hogy a lírai alkotások udvarlásra és gyerekkori elégedetlenkedések utólagos kifejezésére is alkalmasak. Molnár György, az Eszter-lánc mesezenkar tagja gitáros kíséretének mindenki nagyon örült, mivel a pajkos dallamok mégjátékosabbá varázsolták a hangulatot. 

13177330_1007848669250196_4110125989401807319_n.jpg

 (a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldala) 

A beszélgetés legelrettentőbb pillanata az volt, amikor Varró Dániel bevalotta: "Egyszer már egy fenyegető levelet is kaptam egy érettségi előtt álló diáktól. Azt írta, hogy ha engem húz az érettségin, és megbukik belőlem, akkor megkeres és végez velem."

Részlet a produkcióból:

Prózsa Lilla Zsuzsanna