Van is meg nincs is egy tó Romániában

lacul-ceauru.jpg

(Kép forrása: www.trecator.ro)

Létezik a térképen egy 3000 hektár területen fekvő tó, amelynek felületén a valóságban csak nagy kiterjedésű fű és bokrok vannak. A Gorj megyei Fantom-tó nagyobb, mint a megyeszékhely, Târgu Jiu területe.

 

A Ceauru egy mesterséges tó romániai projektje volt, amelyet még 1965-ben kérvényeztek. A kommunista megaprojekt elmaradt, de nyoma nagyjából minden térképen ott van. A Mediafax hírügynökség szerint a jelentések alapján a projekt úgy szerepel, hogy kész, de valójában csak az építés első szakasza kezdődött el.

Az elkészült tó kettős szerepet töltött volna be: a víz felszívását árvíz esetén, azért, hogy megvédje a környéken lévő bányákat, illetve a környező falvak vízellátását és egyben a Rovinari erőmű hűtését segítse.

lacul-fantoma-din-romania-ceausescu-l-a-vazut-pus-pe-harta-dar-nu-a-existat-niciodata-371591.jpg

(Kép forrása: www.antena3.ro)

A valóságban a tó nincs ott, és nem is volt ott soha, tájékoztat a The One.

A projekthez három milliárd lejt osztottak ki, és három falu lakosságát (több mint 2000 család) arra kényszerítették, hogy elköltözzenek. Ezek a családok különböző összegeket kaptak a román államtól, azért, hogy építkezni tudjanak a környező falvakban. Mivel a munkálatok nem kezdődtek el, a helyiek saját kezükkel bontották le otthonukat, hogy legalább építőanyagokat szerezzenek vissza. A tavat a térképen jelölték, de a valóságban a pénzt valami másra költötték.

Cornel Şomâcu történész az adevarul.ro portálnak elmondta, hogy a pénzt a Gorj megyei Román Kommunista Párt vezetői és tisztviselői a saját villáikba fektették.

A munkatelep vezetőjét és gyártóit letartóztatták. Az akkori vezetőt, Dumitru Dancescu-t, halálra ítélték, de az ítéletet később felcserélték húsz év kényszermunkára a Duna–Fekete-tenger csatornánál.

lac_68662800.jpg

(Kép forrása: www.romaniatv.net.)

A Mediafax szerint a sors fintora, hogy az említett tó 1968 óta a romániai térképeken létezik, de valójában nincs ott semmi.

Gedő Dalma-Orsolya