Izraeli transzszexuálisok – a tolerancia nagykövetei

transz_1.jpg

(A kép forrása: images.onset.freedom.com)

Zsidó cukrásztól a keresztény hastáncosig – ilyen volt a társadalmi és egyházi elfogadás show-ja. 

Az etnikai sokszínűség rendezvényét szervezték meg múlt hétvégén Izrael fővárosában, Tel Avivban: a Miss Trans Israel 2016 címért, többek közt ortodox családból származó, jeruzsálemi zsidó mestercukrász, Tel Avivból érkezett hastáncos és názáreti keresztény vallású balerina is versenyzett. A cél a békés együttműködés és tolerancia elősegítése volt a Szentföld nagy konkurens vallásai között – írja a Mediafax. A versenyt a népszerű Habima Nemzeti Színház nagytermében tartották.

A transzszexuálisok első szépségversenyét Taleen Abu Hanna, egy arab származású keresztény versenyző nyerte meg, aki a nemzetközi transz-szépségversenyen (Miss Trans Star International) fogja képviselni hazáját Barcelonában.

transz_2.png

A győztes dalra fakadt (forrás: widerbridge.org)

„A mi országunk megérdemli a győzelmet” – mondta a 21 éves nyertes, majd hozzátette, a hazája őt választotta ki, hogy názáreti arab keresztényként véget vessen a lelke és teste közötti harcnak, mert „ha én kibékültem önmagammal, akkor az egész országban béke honol majd”.

A Közel-Keleten egyébként Izrael rendelkezik a legliberálisabb törvényekkel a szexuális irányultságot illetően: a hadseregbe egyaránt toboroznak homo- és transzszexuálisokat. Ugyanakkor ezeket a személyeket rendszerint támadják a helyi konzervatív zsidó-közösségek tagjai, a kisebbségben élő muszlimok és az arab-keresztények. Egy ortodox vallású zsidót például gyilkossággal vádoltak meg, miután leszúrt egy tizenévest, amiért az részt vett egy jeruzsálemi meleg-felvonuláson.

Így zajlott a verseny (The Times of Israel/YouTube)

„Az izraeliek tisztelik a transzszexuálisokat, de hiányosak a róluk szerzett ismereteik” – közölte Efrat Tilma, a szépségverseny zsűrijének elnöke. Hozzáfűzte: a transzszexuálisok közt vannak bírók, orvosok, jogászok, a technológiai fejlettség magaslatán dolgozó személyek olyanok mellett, akik szeretnék, ha képviselhetnék magukat a parlamentben.

Egy muzulmán versenyző, Carolin Khoury úgy fogalmazott, ezzel a versennyel üzennek az izraeli és külföldi arab közösségeknek egyaránt, hogy másokat is fogadjanak el. A résztvevő elmondta, családja bántalmazta is őt szexuális irányultsága miatt.

„A rendőrség segített abban, hogy ki tudjak költözni az otthoni lakásból, de minden nehézség ellenére teljesült az álmom és most itt vagyok” – fejtette ki Carolin Khoury, aki szerint a szépségverseny néhány ember számára megnyitja majd a lehetőségek ajtaját.

Kádár Hanga