Amy Schumer új értelmet ad az iróniának

Amy Schumer amerikai komikus már lassan tíz éve gyűri a szakmát, azonban az igazi áttörést az Inside Amy Schumer szkeccssorozata hozta el számára, amely a Comedy Centralon fut 2013 óta. Ez az a platform, ahol Schumer íróként és előadóként is ki tud teljesedni. A kritikusok rajongtak a szkeccssorozatért – a Rotten Tomatoes filmkritika-weboldalon 100%-on áll és hét Emmy-díjra jelölték (az összes fő kategóriában: legjobb szkeccssorozat, legjobb forgatókönyv, legjobb rendezés, illetve Schumer indulhat legjobb női főszereplőként a vígjátékok kategóriában).


48296903_cached.jpg

(Forrás: www.thedailybeast.com)

A harminc perces epizódok fő részét maguk a szkeccsek alkotják. Schumer elsősorban  női szemszögből vizsgálja a különböző témákat. A reklámok által sugallt hamis ideáloktól kezdve a párkapcsolatokon belüli elvárásokon át a „menő csaj" látszat lerombolásáig.

Az Inside Amy Schumer hullámzó színvonalú, de azok a szatirikus szkeccsek, amik jóra sikerednek – és ezek vannak többségben – sajnálatmentes gúnnyal, pengeéles kritikával tépik szét az emberi normákat, miközben nem kímélik az álszent és naív nőket sem. Nemtől függetlenül, Schumert az emberi butaság, önáltatás és képmutatás hozza ki a sodrából, ezeket a viselkedési formákat gúnyolja ki. 

A jelenetek néha egészen szürreális fordulatokat vesznek, abszurdba, groteszkbe mennek át , és nem egyszer erőszakba és durvaságba torkollnak.  

(Forrás: www.youtube.com)

A szkeccseket stand-up betétek fűzik össze, plusz van állandó „Utca embere" szegmens, amelyben Schumer átlagembereket kérdez aktuális témákról. Ezek a laza, hétköznapi beszélgetések szépen tükröznek az abszurd kisvideók valóságtartalmára: egy Anna Kurnyikovát parodizáló teniszes jelenet után (a kéjesen nyögdécselő „Amy Schumerenkával") több srác is megerősíti, hogy a kedvenc női sportolóik megnevezésekor a szépség többet számít a tehetségnél. 

Minden epizódot egy „Amy Goes Deep" nevű szegmenssel zárnak le, amelyben Schumer érdekes életúttal rendelkező személyekkel készít pár perces interjút: dzsigolókat, sztriptíztáncosokat, pornófilmes operatőröket, egy százhat éves nénit stb.

Schumer jókat kérdez (a sztriptíztáncostól például azt, hogy tisztítják-e a rudat), ha kell, provokál, valamint őszinte kíváncsisággal fordul az alanyaihoz, ráadasul képes olyan bizalmas légkört teremteni, amelyben a kérdezettek szívesebben mernek beszélni kényesebb témákról is.

Az Inside Amy Schumer forgatókönyvírói, rendezői és színészi remekmű. 

Zilahi Ágnes-Réka