2016 a Harry Potter rajongók éve

Rowling új írásai magyarul is olvashatóak!

trio-harry-potter-vs-twilight-11133675-2100-1197.jpg

(A kép forrása: http://images2.fanpop.com/)

Bár Piton professzortól örökre búcsút vettünk, Rowling azóta írt négy új novellát Észak-Amerika varázsvilágáról, de színdarabbal, könyvvel és filmmel is tovább bővül a Villámsebhelyes világa. 

Magnixek és bőrjárók az Újvilágban

Novemberben érkezik a mozikba a Legendás állatok és megfigyelésük című spin-off mozi első része, amely a híres, mágikus állatokat kutató Göte Salmander kalandjait követi. Mivel a film története Amerikában játszódik, Joanne Kathleen Rowling szerette volna bevezetni a rajongókat az Újvilág varázs-szférájába, így született meg az elmúlt héten négy új novellája. A film alapjául szolgáló, azonos című könyvecske kiegészítő alkotás a Harry Potter-sorozathoz, csupán néhány jelentősebb, nagy-britanniai esetet említ a mágikus bestiákkal kapcsolatos történetekből, a lények neveinek és jellemzőinek felsorakoztatása mellett, de semmit sem tudunk meg a távoli kontinensről. Az írónő új alkotásai ezt az űrt hivatottak kitölteni.

A novellák a Pottermore-on, a Potter-világ és Rowling hivatalos honlapján olvashatóak el. A weblap készítői a szerkesztés során ezúttal kivételt tettek, az írások ugyanis számos nyelven, köztük magyarul is elérhetőek, annak ellenére, hogy a weboldal tartalma egyébként angol nyelvű. Az első műben az észak-amerikai varázsvilág kezdeteibe vezeti be az olvasót a szerző, az ottani mágustörténelem 14. és 17. századai között lezajlott eseményeket ismerhetjük meg. A varázstalan emberek ott nem muglik, hanem magnixek, az állati alakot felöltő varázslókat és boszorkányokat pedig nem animágusoknak, hanem bőrjáróknak nevezik. Miért tiltották meg az amerikai varázsvérűeknek, hogy magnixekkel házasodjanak, miért árulták el varázstalan családokba született mágusok varázslótársaikat, kik a súrolók, hogy hívják az újvilági varázslóiskolát? Többek közt ezekre a kérdésekre találhatunk válaszokat a novellákban.

Salmander a bestiák nyomában

A Legendás állatok és megfigyelésük című film azonos című, 78 oldalas könyv alapján készül. Utóbbi a roxforti diákok tankönyve, amelyből a mágikus bestiákról tanulnak első iskolai éveikben. A Harry Potter-világban híres magizoológus, Göthe Salmander nevével jegyzett rövid mű említ néhány önéletrajzi adatot a szerzőről, beszél a könyv keletkezésének körülményeiről, illetve részletesen tárgyalja a bestia fogalom alá tartozó mágikus lények sajátosságait. Amellett, hogy hogyan rejtik el a lényeket a muglik, azaz varázstalanok szeme elől, leírja a Mágiaügyi Minisztérium által létrehozott osztályozási szabályokat, végül áttekintést nyújt, abc sorrendben, az összes mágikus bestiáról. A regényből és filmből is jól ismert beszélő óriáspók, az Acromantula jellemzőitől kezdve, a Baziliszkuszon, a főnixen, az egyszarvúakon és a hippogriffeken át a sellőkig, vérfarkasokig és a különböző sárkányfajokig számos mágikus lényről olvashatunk.

A három részesre tervezett játékfilm-sorozat első epizódját november 18-án kezdik vetíteni a romániai mozik. A fantasyt ugyanaz a David Yates rendezi, aki az utolsó négy Harry Potter-könyvet vitte vászonra. A rendező mellett David Heyman producer is marad az alkotói stábban, Steve Kloves forgatókönyv-író munkáját pedig az írónő adaptációja is kiegészíti. Az események New Yorkban kezdődnek, az 1920-as években. Salmander oda érkezik egy bőröndnyi mágikus bestiával az ottani varázsminisztérium, a MACUSA elé. A főhős szerepére az új brit színész-üdvöskét, Eddie Redmayne-t választották (aki a Mindenség elméletében nyújtott Stephen Hawking-alakításáért Oscar-díjat kapott, A dán lány-beliért pedig idén ismét aranyszoborra jelölték). Ezen kívül sok más ismert arc feltűnik majd a vásznon, többek közt Colin Farrell, Ron Perlman vagy Ezra Miller is.

Új Harry-Potter könyv

Harry Potter és az elátkozott gyermek címmel folytatást írt Rowling a Kis Túlélő történetéhez, amelyről azonban a januárig a publikum számára biztos volt, hogy csak színdarab formájában fog megjelenni. Akik azonban a londoni utazás eget verő áraitól féltek, jó hírt kaptak: július 31-én jelenik meg angolul az azonos című könyv, azonban nem regény formájában, hanem az alkotás eredeti műfajában, drámaként. Ahogy a színdarab, úgy a könyv is ott folytatódik, ahol az utolsó regény-lezárult: 19 évvel a Sötét Nagyúr legyőzése után. Harry aurorként dolgozik a Mágiaügyi Minisztérium alkalmazottjaként, emellett férj és háromgyermekes családapa. Legkisebb fia, Albus nehezen viseli a híressé vált apa átörökített népszerűségét. 

e10f72bbc0c4fd7e2626e0c547567369919c18fa_hq.jpg

(A kép forrása: pm1.narvii.com)

„Apának és fiúnak is meg kell tanulnia a kellemetlen igazságot: a sötétség néha a legváratlanabb helyekről köszönt ránk” – olvashatjuk a darab hivatalos oldalán. A színművet két részre osztva fogják előadni 2016 júliusában a londoni Palace Theatre színházban. A rendezői székbe John Tiffany (Olivier és Tony-díjas) direktor ül, a dramaturg szerepét Rowling és Jack Thorne (Majd újra lesz nyárThe Fades forgatókönyvírója) veszi át. Harry, Hermione és Ron szerepére pedig Jamie Parkert, Noma Dumezwenit és Paul Thornleyt választották ki. A főszereplőgárda legnagyobb újdonsága pedig a fekete bőrű Hermione, Dumezweni ugyanis afro-brit színésznő. Rowling egyik Twitter-bejegyzésében írta, hogy a Granger-lány barna szemű, göndör hajú,  nagyon okos boszorkány, a bőrszínére azonban sohasem tért ki a könyvek írása során. Hozzátette, ő szereti a fekete Hermionét.

hpcc_cast_2.jpg

(A kép forrása: pottermore.com)

Kádár Hanga