Kevesebb szemét, több frissesség
A tudósok kimutatták: a kevesebb élelmiszer hulladék lelassítja a globális felmelegedést, akár 14% is lehet a csökkenés 2050-ig, ha kellőképpen osztanánk be a tápanyagokat, és kevésbé pazarolnánk ezeket.
Meghatározták, hogy az általunk előállított ételek 30-40 % elromlik, vagy egyszerűen a szemét dombon köt ki. Ezt inkább a hajléktalanok, és árvaházak kell kapják, viszont sokszor az egészségügyi ellenőrzések során ezt megakadályozzák, ezzel nagyon sok élelmiszer kidobásával ér véget az ügy.
Sokkal inkább segíthetnénk az éhező országoknak, ahol nagy szükség lenne ezekre a termékekre, és akkor is, ha törekednek erre, sok idő kell, ameddig mindenkinek kialakul ez a felfogás; annyit vásárolni, rendelni, amennyit elfogyasztunk, a pazarlás nem válasz, lehetőség sem kell legyen.
Jürgen Kropp tudós felhívta figyelmünket arra, hogy mennyi kárt okozunk a földre a sok hulladékkal. Figyelnünk kell az üvegházak gázkibocsátására, a nagy mennyiségű, fölösleges élelmiszer gyártásról, ér a maga a globális felmelegedés kérdéséről.
Lassan mindenki bevezethetne egy zöldebb, természet barát étkezést, és egy kevésbé káros hulladék eltávolítást.
F.N.