Z(űrös) generáció?

Az orvoslást az iskolákban kell elkezdeni

A Z generációs problémák, a digitális nyom, az oktatási rendszer elavultsága, az intergenerációs szakadék, a gemifikáció fontossága és a globális munkaerőpiaci versengés is terítékre került a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Infotér sátrában. 

cikkek_57767-tile.jpg

(itthon.transindex.ro, valaki-blogja.blog.hu)

Jobbnál-jobb koncertek és boldog fiatalok. Persze, erről is szólt a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, de nem csak. Sőt.

Íme a fellépők hada: 

1405518334_241.jpg

(tusvanyos.ro)

Mint kiderült, a diákok nem változtak, csupán a környezetük és az igényeik alakultak át. A gond nem velük van, hanem a kritikusan elavult oktatási rendszerrel, amely ugyanolyan maradt. Fontos tematika volt a mostanában rendkívül népszerű lineáris multitasking, illetve a gemifikáció esetleges bevonásának fontossága és eredményessége. A tanulók hozzáállása és tanulási stílusa ma már kicsit más, és a határvonalak is elmosódtak a szabadidő és iskola között. A tanárok társadalmi elismertsége is gyökeresen megváltozott: csupán 30%-uk tanít hivatásszerűen. 

5851a8cf00b2759019ccb4f638e2c090.jpg

(s-media-cache-ak0.pinimg.com)

A beszélgetés legfontosabb következtetései:

1. A radikális változások elengedhetetlenek, ami az újító pedagógus továbbképzéseket illeti (úgy iskolákban, mint egyetemeken). 

2. Új osztálytermekre és új módszerekre van szükség, de mindkettő hiányzik a romániai modern oktatásból. 

3. A Z generációs diákoknak már nem csak a lokális, hanem a globális piacra is alaposan fel kell készülniük.

4. Ha nem lépünk, akkor Trianon egy kismiska volt, ahhoz képest, amit a fejekben fogunk elvégezni. Fontos, hogy mi irányítsunk és NE mások minket.

Az előadással csak annyi volt a gond, hogy e néhány következtetésen kívül, említésreméltó, konkrét megoldásra nem jutottak a beszélgetés résztvevői. 

A teljes beszélgetés: 

A beszélgetésen Dr.Erdei Ildikó a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója, Damsa Andrei, vezető kutató a JátékosLét Kutatóközpontban, Lászlófy Pál a Külhoni Magyar Oktatási Tanács elnöke, Molnár Szilárd a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakértője, Szani Ferenc, az Informatika a Társadalomért Egyesület oktatási és munkacsoport vezetője, illetve Fromann Richárd, a JátékosLét Kutatóközpont munkatársa vett részt. A moderátor, Soltész Attila, a háttérből igazgatta a beszélgetés menetét, és arra buzdította úgy a kerekasztal résztvevőit, mint a közönséget, hogy mindegyik témához szóljanak hozzá. 

 Prózsa Lilla Zsuzsanna