Z-problémás Tusványos

cikkek_57413.JPG forrás: itthon.transindex.ro

A Z generáció és a számukra oktatható biztonságos információhasználatról szólt a 25. alkalommal megrendezett Tusványos kerekasztal-beszélgetése.

Az idén is megszervezett Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, vagy közismertebb nevén Tusványoson, az Infotér sátrában az érdeklődök az információs társadalommal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetéseknek lehettek szem- és fültanúi. A meghívottak, olyan témákat boncolgattak, mint a Z generáció hatékonyabb oktatása, a fiatalok biztonságos internethasználatra való tanítása, valamint a probléma, hogy a generáció tagjainak folyamatos kapcsolata van a virtuális térrel, azaz az internettel.

baba.jpgforrás: mno.hu

A kerekasztal-beszélgetésen, amelyen mind erdélyi, mind magyarországi vendégek is megjelentek, a következő hozzáértő szakemberek vettek részt: Dr.Erdei Ildikó a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója, Damsa Andrei, vezető kutató a JátékosLét Kutatóközpontban, Lászlófy Pál a Külhoni Magyar Oktatási Tanács elnöke, Molnár Szilárd a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakértője, valamint Szani Ferenc, az Informatika a Társadalomért Egyesület oktatási és munkacsoport vezetője. A beszélgetést Fromann Richárd vezette, aki JátékosLét Kutatóközpont munkatársa.

A tusványosi Infotér sátort az Informati a Társalomért Egyesület állította föl, amelynek elnöke Soltész Attila köszöntötte az egybegyűlteket, illetve meghívottakat. Mint mondta- olyan korszakban élünk, ahol az informatika átalakítja az egész életünket- ezért is fontosak az ilyen típusú kerekasztal-beszélgetések. És miért pont a Z-generáció? Mivel születésük óta jelen van az életükben a technika.

A beszélgetések könnyedén zajlottak, a meghívottak mind szívesen formáltak a véleményt. A felvetett témák kapcsán az is kiderült, hogy egyes szakértők szerint, az internet adta lehetőségek, illetve ezeknek a széleskörű használatát nem lehet korhoz kötni, hiszen manapság, már nagyon változó azoknak az életkora, akik az internetet úgyszólván habzsolják. Épp ezért volt, aki tartózkodott a Z-generáció fogalmának használatától.

tus1.jpgforrás: polma.blog.hu

Tudományos szemszögből a beszélgetés során elhangzott, hogy a Z-generáció tagjai az 1995 óta született fiatalok képviselik, ám többek szerint egy generációt nem a korbeli megközelítés, inkább a gondolkodás határozz meg, így azok tekinthetőek Z-generációsoknak, akiknek már természetes az internet elérése, az, hogy bárhol, bármikor csatlakozhat rá, és igénybe veheti a szolgáltatásait.