Nem mindegy, hogy mivel sütünk!

Ezek a konyhaszolgálatra legalkalmasabb olajok

cooking_oil_c_f_-05_20_13.jpg

(A kép forrása: squarespace.com)

Romániában a napraforgóolajat használják a leggyakrabban, de sütésre nem a legalkalmasabb, ugyanis rákos megbetegedést is okozhat. A szakértők ezeket ajánlják!

Minden, konyhai tevékenységben jártas személy tudja, hogy az olaj elengedhetetlen hozzávalója a sikeres ebédnek, vacsorának, eredeti ízt kölcsönös a sülteknek, a tartalmasabb ínyencségeknek és a könnyedebb salátáknak egyaránt. Utóbbiak esetében az olívaolaj a legajánlottabb, például a nyers zöldségtálak készítésénél, a probléma azonban a sütésnél kezdődik. 

A titok az alacsony  hőfok

A napraforgóolajat használják a leggyakrabban Romániában, az elérhetőbb árak és a széleskörű választék miatt – írja az Adevărul. A szakértők szerint azonban, ha magas hőfokon sütünk vele, jelentősen veszélyeztetheti az egészségünket. Dr. Mihai Abramescu gasztroenterológiai orvosszakértő a hidegen préselt napraforgóolajat ajánlja konyhai használatra, szerinte ugyanis nem kell teljesen kihagyni az ételkészítési folyamatból, csupán jobban oda kell figyelni az alkalmazási módszerekre. 

„Akkor káros az egészségre, ha magas hőfokon sütünk vele” – fejtette ki a specialista, majd elmagyarázta, minden olyan szénhidrogént tartalmazó élelmiszer vagy anyag veszélyes a szervezetre, amelyet több alkalommal, magas hőfokon égetve használunk. Hozzátette, az összes olajtípus elsősorban a zsírtartalma miatt okozhat problémát, de alapvetően fel tudja dolgozni a szervezetünk, ha egy-egy adagot csupán néhány alkalommal, a lehető legalacsonyabb főzési hőmérsékleten alkalmazunk. A napraforgóolaj egyebek mellett E-vitamint és erős antioxidánsokat is tartalmaz. 

napraforgoolaj.jpg

      (A kép forrása: femcafe.hu)

A pálmaolaj a nyerő

Legyen szó bármilyen fogyókúráról, néha senki sem tud ellenállni egy nagy adag sajtos sültkrumplival megbolondított karajszeletnek, azonban az égő olajban rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Sütésre elsősorban a hidrogénezés nélküli, finomított pálmaolajat ajánlják a szakértők, ennek hiányában pedig a hasonló finomítási folyamatokon átesett kókusz- és olívaolaj is alkalmazható. Mindenek előtt tehát a hidrogénezett termékeket kell kerülnünk, ugyanis az említett folyamat során keletkezett transz-zsírsavak jelentős kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok és a diabétesz kialakulására.

A pálmaolaj  mellett szól, hogy nem tartalmaz koleszterolt, könnyen emészthető, és 230 Celsius-fokig ellenáll a hőmérsékletnek. Az olívaolaj 190 Celsius-fok után ég el, a napraforgóolajból azonban már 170 fokos hő felett rákkeltő anyagok bomlanak fel. 

Kádár Hanga